Soms heeft u informatie op uw scherm die u wilt bewaren of aan anderen wilt kunnen tonen. Maar u heeft niet de mogelijkheid om dit af te drukken of op te slaan. Dan zijn er toch mogelijkheden om dit voor elkaar te krijgen.

De meest eenvoudige is door de sneltoets te gebruiken voor de gewenste handeling. Zo is er de toetsencombinatie CTRL+P, die het printer-venster oproept. Dit is hetzelfde venster dat u normaal ook krijgt bij afdrukken en werkt verder dus ook op dezelfde manier. Maar er is ook de combinatie CTRL+S, welke u de mogelijkheid geeft om gegevens op te slaan op dezelfde manier als u normaal doet via BESTAND en dan OPSLAAN ALS.

Soms is het niet mogelijk om vanuit een programma af te drukken of op te slaan, waardoor ook de bovengenoemde combinaties niet werken. Een mogelijke oplossing is dan om het beeld, zoals u dat op uw scherm heeft, te gebruiken. Dit krijgt u met de volgende handelingen voor elkaar.
Druk op de toetsen SHIFT+PRT SCREEN, waarna de inhoud van het scherm in het geheugen wordt geplaatst. Dit ziet u niet gebeuren en er verandert ook niets aan uw scherm. U kunt nu de inhoud weer te voorschijn halen door een programma te openen om afbeeldingen te bekijken. Standaard wordt hiervoor PAINT gebruikt wat u kunt vinden in de programma's van het start-menu onder de groep: Bureau-Accessoires. Als u het programma geopend heeft, kunt u de inhoud van het scherm er in plakken met CTRL+V of via BEWERKEN en PLAKKEN. Let er op dat het plaatje een exacte kopie is van uw Windows scherm, wat zeer verwarrend kan werken. Het lijkt of u knoppen op uw scherm heeft, maar dat zijn het in dit geval niet, het zijn slechts plaatjes !

Eventueel kunt u nu met de cursor een selectie maken van het deel dat u wilt hebben, waarna u alleen dat deel kunt opslaan of alsnog kunt afdrukken.